De opstanding van Christus geeft een deel van de Eeuwigheid

Paasoverdenking voor de GKIN te Tilburg

Schriftlezing 1 Petrus 1: 3-5

 

De opstanding van Christus geeft een deel van de Eeuwigheid


Het boek the Da Vinci code is een best seller waarvan al meer dan 60 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het is ook verfilmd. Het is een fictieve novel van de schrijver Dan Brown, die de wereld laat schokken. Dit boek vertelt van een wetenschapper, de symbolen expert Robert Langdon die in een samenzwering van twee kommuniteiten Priory of Sion en Opus Dei verwikkeld raakt. Een van de theoriën in dit boek is dat Jezus Christus nooit aan het kruis is gestorven, Hij leeft en is met Maria Magdalena getrouwd en samen hebben zij een kind. Langdon heeft dan een paar theoriën geopperd rond de werken van Leonardo da Vinci, die volgens vermoedens lid was van de Priority of Sion communiteit, speciaal opgericht om de nakomelingen van Jezus te beschermen.

 

Dit boek mengt fictie en geschiedenis, zodanig dat het ons meesleurt in het verhaal van Dan Brown, als wij het niet zo kritisch lezen. Maar niet alle gegens zijn waar. Een van de bronnen voor dit novel is het boek: Holy Blood, Holy Grail, van Pierre Plantard in 1982, dat voor het eerst de stamboom van Jezus omschrijft. Aan het einde van dat boek, zegt Plantard, dat hijzelf een van de levende nakomeling van Jezus is.

 

Dierbaarste gemeente in Christus,

De dood en de opstanding van Christus is geen imaginatie van de leerlingen, maar is werkelijkheid. Paulus zegt in 1 Korinthe 15, dat Jezus Zich liet zien aan Kefas, aan de twaalf discipelen, aan 500 leerlingen, aan Jacobus, aan alle apostelen, en ook aan Paulus zelf. Toen Jezus werd gevangen genomen en gekruizigd werd, werden de leerlingen bang en ze verschuilden zich, Petrus verloochende zelfs zijn relatie met Jezus. Maar een groot gebeuren veranderde hen, ze worden moedig om de opstanding te verkondigen aan alle volkeren. De opstanding van Jezus gaf de leerlingen buitengewone kracht om te gaan evangeliseren. Wanneer Jezus niet waarlijk is opgestaan, dan zullen de leerlingen niet met zoveel moed gaan evangeliseren.

 

Petrus gebruikt dit argument als opening van zijn brief. De reden dat Petrus dit briefje schrijft, is omdat de gemeente in Pontus, Galatië, Kappadocië, Asia en Bitynië  zeer lijden onder christelijke vervolging. De marteling van Christenen was gaande, toendertijd. De gouverneur Plinius, die over Klein Azië regeerde, haatte het christendom grondig, en zocht telkens weer naar redenen om de christenen te kunnen straffen. Deze druk was aanleiding om die brief te schrijven, om advies te geven voor een praktische leven volgens het Christelijk geloof en om verzoekingen en leed het hoofd te boeden, door troost te geven, kracht aan de lezers om stand te houden temidden van alle martelingen.

 

Een van sterkste troost van Petrus aan de martelaren is de opstanding van Christus. De opstanding van Christus laat zien dat Christus de dood heeft overwonnen. In deze overwinning laat Christus zien da Gods Macht sterker is dan de macht des doods. Niets is in dit leven ze zeker als de dood. En geen enkel mens kan de dood in het ootje nemen.

 

Dierbaarste gemeente in Christus, er zijn verhalen van mensen die de dood proberen te bedriegen. Een volksverhaal in Europa vertelt van iemand die de dood wil bedriegen met een kaars. Hij beloofde om de doodsengel te volgen zodra de kaars in zijn hand is uitgebrandt. Daarna blies de man zijn kaars uit, opdat de kaars nooit is uitgebrandt. Er zijn er die medische methoden gebruikt om gezond te leven. En nog veel andere pogingen om de dood te overwinnen, maar de dood komt toch.

 

Na de opstanding van Christus, is de dood overwonnen. Dat betekent dat ook de mens de hoop mag koesteren om het eeuwig leven te verkrijgen, zo lang hij of zij in God gelooft. Dit maakt ook dat de gelovige een nieuw leven mag verwachten, dat beter is en eeuwig samen met God.

 

De opstanding van Christus geeft de lijdende gemeente vertroosting. Dit korte leven valt in het niet vergelekemmet het leven na de dood straks. Na de wereldse dood verkrijgen wij het eeuwig leven. Dit geloof maakt dat vele eerste christenen trouw aan Christus zijn, ondanks het lijden. Het lijden beschouwen zij zelf als toetssteen voor het geloof. Net als bij reine goud winning, om rein geloof te verkrijgen, noet je greinigd worden van alle vuil. Dit is de boodschap van Petrus aan die gemeenten en ook aan ons.

 

De opstanding van Christus is de kern thema van het christelijk geloof. Zonder opstanding, is de dood de overwinnaar, en heeft Christus geen macht over de dood. Als er geen opstanding is, dan is er aan Jezus niets speciaals. Dan is Hij alleen een charismatisch persoon, die 2000 jaren geleden is dood gegaan. De kern van de christelijke leer is juist dat de Christus voor onze zonden stierf en Die is opgestaan door de dood te overwinnen.

 

Juist deze leer wordt door de vele theoriën van de laatste tijd verworpen. Niet alleen het boek the Da Vinci Code, maar ook theologen die de geschiedenis van Jezus bestuderen, die dan beweren dat Jezus nooit is dood gegaan aan het kruis. Volgens sommigen is Jezus gevangen genomen toen Hij in boosheid de handel voor de tempel uit elkaar heeft geslagen, daar is Hij dan ter dood veroordeeld. Alle verhalen over de dood en de opstanding zuigen de leerlingen uit hun duim.

 

Waarom proberen zo veel mensen dat te beweren? Wat betekent eigenlijk opstanding? Opstanding brengt hoop. Een goede novel, vertelt van de goede held die verliest en bijna dood gaat. Maar aan het eind, krijgt de held een inspiratie en overwint de misdaad. Voordat de held overwint, blijven wij de hoop koesteren dat hij de misdaad gaat overwinnen. We hopen telkens weer op een goede afloop.

 

In de kruiziging, is de klimaks de dood van Jezus. Zonder opstanding heeft de dood van Jezus geen zin en is alleen een droevig verhaal zonder hoop. Kunt u zich voorstellen, een Superman film, waarin Louis Lane dood gaat geplet in haar auto. Kunt u zich voorstellen dat na het zesde boek van Harry Potter, waarin hoofd der school Dumbledore dood gaat en er nooit een Harry Potter nummer 7 uitkomt. Dan zijn die boeken alleen droevig maar zonder hoop. Maar het is Superman gelukt om Lois Lane te redden, en Harry Potter om Voldemort te vernietigen. Vandaar heeft het opstandingsgebeuren alle veranderd. De opstanding brengt hoop, de leerlingen worden moedig en durven aan de gehele wereld evangeliseren.

 

Dierbaarste gemeente in Christus. Zonder opstanding, dan is de dood van Christus alleen een verhaal van wanhoop. Zonder opstanding, hebben de leerlingen geen fut om de goede boodschap door te vertellen. Dan zijn zij ook weggelopen en verscholen net als Petrus die Christus tot drie keer toe heeft verloochend. Maar …. Christus is waarlijk opgestaan. De dood is overwonnen. Daarom is het voor ons, leven is Christus, en de dood is een gewin, omdat wij het eeuwig leven verkrijgen. Dit is de belofte die wij ontvangen in de opstanding van Christus.

 

Na deze paar jaren in Nederland, voel ik ook dat zonder de lente, de winter alleen depressief gevoel brengt. Maar in de winter, kunnen wij tulpenbollen planten in de verwachting dat het te zijnertijd heel mooi zal groeien en bloeien. Na de winterduisternis komt altijd weer de lentezon, die de seizoensverandering aankondigt. De bladeren groeien, de bloemen bloeien, de vogels tjilpen, en Pasen komt ons tegemoet in deze lente. Na de voorpaselijke

veertig dagen vieren wij vandaag de overwinning van Christus over de dood. Het donker wordt licht.

 

Het opstandingsgebeuren van Christus geeft ons hoop op het eeuwig leven. Onze verwachting is fat God ons niet vergeet, Hij Die ons zo lief heeft, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon voor ons heeft toegestuurd. Dit is de God Die wij mogen liefhebben. En dat wij, als wij ooit voor Christus moeten lijden, het eeuwig leven mogen omarmen te zijnertijd straks. amen

 

Viewed 13820 times by 3036 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *