Hoop of de komst van liefde

Zondagspreek GKIN Tilburg

4e Advent & Doopdienst Rivano Johannes Martua van Loon

 

Hoop of de komst van liefde

Lucas 1:39-45

Broeders en zusters in Christus,

Ik herinner me nog dat er in 2008, een heleboel mensen buiten in de rij stonden, bij hun favoriete boekhandel om het boek waar ze het meest naar uitkeken te kopen. Toen was ook zo hier in Nederland. Veel mensen verbleven dagenlang voor de winkel, soms met eten, met tent, met twee mensen stonden voor elkaar, ezv, om de nieuwste editie van Harry Potter nummer 7 “de Relieken van de Dood” te verkrijgen. Bijna hetzelfde verhaal, op 29 juni 2007 stonden veel mensen voor de winkels van AT & T in America, het enige telecombedrijf dat destijds de iPhone verkocht, de populairste telefoon ter wereld. Ik weet niet of jullie het ook gedaan heeft. Ik ken een vriend van mij die vanaf de nacht voor het release buiten stond om als het eerste de iphone te krijgen. Binnen een uur na de opening, waren het product in veel winkels al uitverkocht.

Het lijkt erop, dat mensen bereid zijn om te wachten, op het product dat ze echt willen, alleen maar om als de eerste te zijn, soms kan ik ook niet begrijpen waroom doen mensen zo, want soms maar binnen een paar uur of in de dagen na het release, kunnen we deze producten ook gemakkelijk verkrijgen. Mensen zijn bereid om te wachten, met alle inspanning en inzet, om te krijgen wat ze willen, voraal als het korting zijn. Dit is te vergelijken met het wachten in deze Adventsweken.

Er zijn vier weken van Advent, zij symboliseren: hoop, leven, vreugde en liefde. Vandaag is de vierde week van Advent, de laatste week van de tijd van verwachting, namelijk de aankondiging van de komst van Christus. De vierde week tekent de verwachting van de komst van liefde in ons leven. Hoe kunnen we wachten op de komst van de Heiland?

Ons verwachting op Christus in kerstvieringen heeft zijn betekenis verloren en is iets commercieels geworden, vooral in delen van de wereld waar Kerstmis als een traditie wordt gevierd. Dit kunnen we vergelijken met de carnival traditie waar we een feest willen hebben voor onze lijdenstijd. Mensen vieren carnival als voorbereiding van een somber 40 dagen lijdenstijd. Maar nu, mensen hebben de lijjdenstijden vergeten maar niet om het feestje te vieren. Op kerstseizoen, Overal zien we de versierde kerstbomen, horen kerstmuziek op de radio, en vooral mijn favoriete onderdeel van kerst: het begin van de winter uitverkoop in alle winkels. In onze laatste week voor kerst nu, zijn we ons bewust dat Kerstmis al snel komt. De viering van de geboorte van Christus doet ons denken aan zijn wederkeer. De vraag is nu: bent u klaar om de geboorte van Christus te vieren?

De betekenis van Kerstmis is veranderd. Als u een kerstkaart koopt, staat er vaak op geschreven: “vrolijke kerst”, “Season’s Greetings” of “Happy Holiday”. Kerstmis is een feest geworden dat uit traditie wordt gevierd in de wintervakantie, en is niet langer verbonden met de geboorte van Christus. De meeste kinderen zijn nu meer vertrouwd met Sinterklaas, en weten ze precies wanneer pakjesavond wordt gevierd, dan met Christus en Kerstmis.

Kerstliederen die ten gehoren worden gebracht, hebben vaak alleen een commerciële reden en geen relatie met de betekenis van Kerstmis zelf. Ik ben vaak geïrriteerd als ik muzieknummers hoor, die eigenlijk niets met Kerstmis te maken hebben, maar wel in december worden gespeeld, omdat in de tekst het woord “Kerstmis” voorkomt. U kent deze liedjes vast wel: “Last Christmas I gave you my heart … and the very next day you give it away”, of,” I saw mommy kissing Santa Klaus”. Beide liedjes hebben absoluut geen verband met de geboorte van Christus, maar werden iconen van het seizoen van de kerstliederen.

De betekenis van Kerstmis is veranderd. In plaats van uitzien naar de geboorte van Christus, de komst van de Verlosser van de mensen, kijken we uit naar Kerstmis omdat het vrije dagen zijn, het seizoen van uitverkoop, kermis, misschien een kerstdiner. Deze verandering vindt zo snel en onopvallend plaats dat we soms onszelf niet meer realiseren wat de echte betekenis van Advent is.

Waar moeten we naar uitkijken, vooral in deze vierde week van de Advent? We kijken uit naar de liefde van God.

Wanneer we de Bijbeltekst van vandaag lezen, dan realiseerden we ons dat toen Johannes de Doper, nog als baby in de buik Elizabeth, de begroeting van Maria, de moeder van Jezus, hoorde, hij opsprong van vreugde en opwinding. Elizabeth vervuld met de Heilige Geest riep uit: (43) Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? (44) Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. (45) Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan
Beide vrouwen, die een familieband hadden, droegen hun kinderen op een bijzondere manier. Elizabeth is een vrouw die te oud is om kinderen te krijgen, terwijl Maria nog puur was en het onmogelijk was dat zij zwanger was. Als deze twee nog ongeboren kinderen elkaar ontmoeten springt Johannes op van vreugde. Zelf heb ik nog nooit het schoppen van een baby in de buik van de moeder gevoeld, maar de Bijbel zegt dat Johannes opsprong van vreugde. Zelfs al voor de geboorte, voelde Johannes de Doper grote vreugde toen hij de Messias ontmoette. Een ongeboren kind dat met vreugde de Messias verwelkomt. Elizabeth voelde zich ook zeer vereerd om ​​bezoek van Maria te ontvangen. In vers 46 uit ook Maria haar vreugde door te zingen.

Wat betekent dit?

In de preek van vandaag denken we de grote vreugde bij het horen van goed nieuws, zoals Maria die heeft als ze het bericht van Elizabeth krijgt. Een bericht van liefde en vrede zoals Maria krijgt is iets waarnaar veel mensen in deze wereld verlangen. Het bericht van vrede maakt zelfs de baby Johannes de Doper vrolijk.

Laten we haar situatie vergelijken met de huidige tijd. Europa is nu in een crisis. Veel mensen kijken uit naar de oplossing. Het aantal zelfmoorden in Griekenland stijgt. Het CPB meldt dat volgend jaar meer dan 500.000 mensen in Nederland werkloos zullen zijn. Schendingen van de mensenrechten deden zich voor in Indonesië toen enkele mensen werden gedood in Mesuji, Lampung. Papua blijft turbulent tot nu toe, omdat de politie en het leger geweld gebruiken in het dorp Paniai, West-Papoea.

Broeders en zusters, de omstandigheden in de wereld van vandaag maken dat veel mensen wachten op verlossing, veiligheid of verbetering van omstandigheden. Kijk eens om u heen, misschien zijn er mensen die uitkijken naar de boodschap van vrede. Wij zijn geroepen om boodschappers te zijn van vrede, dat God ons liefheeft en Hij Zijn enige Zoon gaf, zodat wij gered worden.

Vandaag zijn we ook getuige van de doop van Rivano Johannes Martua van Loon. Uit het gesprek met de ouders weten dat de naam Rivano is ontleend aan het woord rivier, opdat hij dient als het water dat rust brengt aan zijn ouders. Het bleek dat toen Rivano nog niet was geboren de ouders veel problemen hadden. De aanwezigheid van Rivano brengt vrede voor ouders, als stromend water in de rivier en brengt vrede en liefde. Met de rust gebracht door Rivano, zullen de ouders ook in staat zijn om deze liefde te delen met anderen. Natuurlijk verwachten we dat Rivano een bron van rust zal zijn voor iedereen om hem heen.

Het bericht van verwachting van vreugde, brengen wij over in de kerk  De Kerk is niet een plaats, waar de mensen zich altijd verheugen. De kerk is ook een plek voor mensen, die gewond raken, en op zoek zijn naar genezing. De kerk is ook de plaats waar mensen, die het leven als een last ervaren, op zoek zijn naar bevrijding. Veel mensen met een zwaar gemoed komen tot God om hulp te vragen. Als dat zo is, hoe kunnen we ons verheugen? Wat kunnen we doen voor de mensen die wachten op verlossing?

Laten we het goede nieuws dat Christus komt delen met anderen. Deel uw vreugde en enthousiasme. Nicolaas van Myra, ofwel Sinterklaas, deelt vreugde door het geven geschenken aan mensen die troost willen. De boodschap om de liefde te delen kan vreugde brengen aan mensen in nood. De vreugde kan verschillende dingen betekenen voor elke persoon. Maar een ding is zeker, de vreugde is besmettelijk. Daarom, wanneer u gelukkig bent, deel uw glimlach met de mensen om u heen. Groet hen die u nooit hebben vermaand. Verdeel uw aandacht aan mensen die problemen hebben, vooral voor degenen in deze kerk. Dit is wat Maria had aan Elisabet gedeeld.

Vreugde is ook besmettelijk. Enthousiasme is besmettelijke ziekte. Als u in een kamer bent vol met lachende mensen, dan gaat u ook lachen. Toen ik voor het eerst in Nederland was en de mensen om me heen Nederlands spraken, begreep ik geen woord. Maar als ze lachten, lachte ik mee en deelde ik in hun geluk. Daroom laten we onze veugde delen naar andere broeders en zusters in onze omgeving, dat Christus onze verlosser zou gekomen. Dat is onze verwachting.

Broeders en zusters,
De Adventsboodschap van vandaag nodigt ons uit om het nieuws van vreugde te delen met de mensen om ons heen. Dit is onze plicht in de wereld. Bereid uw hart voor op de komst van Christus! Amen.

Viewed 12915 times by 3427 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *