De volmaaktheid van God is in jouw onvolmaaktheid geprezen

KERST Overdenking GKIN

24 december 2011

 

De volmaaktheid van God

is in jouw onvolmaaktheid geprezen

 Mattheus 1:1-16

Dierbaarste gemeente in Christus,

Er is iets interessants in de mens, die ons van andere wezens onderscheidt. De mens heeft een weetgierigeid naar zijn idenitet of zijn geschiedenis, om zijn levensverhaal dieper te doorgronden. Een van de methoden om onze geschiedenis te herkennen is om naar het gezinsleven te kijken. Een stamboom is nodig voor de relaties binnen de familie te weten. Door de mensen in het verleden te kennen, kennen wij ook de mensen in het heden.

Interessant om te weten, dat zodra iemand zijn levensgeschiedenis niet kent, door adoptie of als pleegkind in een ander gezin, hij of zij dan probeert met alle pogingen achter zijn achtergrond te weten te komen. Een TV programma Spoorloos helpt, zoeken naar het verleden, naar mensen van vroeger, gescheiden door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld een jong meisje die haar vader in Frankrijk zoekt. Zij zoekt haar vader om meer over zichzelf te weten te komen. Haar moeder vertelde nooit over haar vader’s familie. Het doel van dit meisje is geen geld of wraak ten opzichte van haar vader. Zij wil alleen haar eigen geschiedenis en haar eigen identiteit weten.

Eigen identiteit en gezins identiteit is belangrijk, waar je ook vandaan komt. Een Batak die vroeger ging reizen, nam altijd zijn familie stamboom mee, waar ze ook naartoe gaan. Een stamboom is belangrijk om zijn positie binnen de familie te weten en hoe je iemand anders moet aanspreken.

Bij de maak van een stamboom vertellen wij de goede dingen in de geschiedenis van de familie. Iedere familie heeft minstens een zaak die de familie kan beschamen. De nadruk wordt dan gelegd op de goede dingen, over opa dit oma dat of oom en tante die geweldig was, om dat beschamende te vergeten. In een extreem geval, kun je ook van de stamboom worden verwijderd. Of je begint een nieuwe familietak, wat ook in vele Batak families gebeurt. Conflicten en ruzies kan men familie geschiedenissen vergeten en een nieuwe stamboom beginnen.

Als wij over het verleden praten, kan het gebeuren, dat je iets in het verleden wil verzwijgen of veranderen. Dan denk je: ‘Als ik maar dat en dat ….’

Vandaag gaan wij naar Gods Woord luisteren over de betekenis van de geboorte van Christus, vanuit de familie stamboom, die niet onberispelijk is. De boodschap is, dat jouw onvolmaaktheid in het verleden, door God wordt gebruikt tot zegen van vele mensen.

Gemeente,

Onze schriftlezing gaat over de stambbom van Jezus. Onze tekst voor deze Kerstviering is gewone voor een overdenking. Het vertelt van de stamboom van Jezus, vanaf Abraham en 42 daaropvolgende generaties tot aan Maria die Jezus baarde. Voor velen is dit verhaal uit Matteus geen favoriete tekst voor een kerstpreek. “zo, we weten nou van de stamboom, en dan wat ….?”

Matteus schreef de stamboom van Jezus om de menselijke kant van Jezus aan te tonen. De Here Jezus komt op aarde via de Heilige Geest die tot Maria is gekomen. Maar Jezus is waarlijk geboren uit een menselijke maagd. Dus Hij heeft een geschiedenis en een stamboom in zijn menselijk leven.

Met deze stamboom, wil Matteus de relatie van Jezus en een paar profetieën over de Redder die voortkomt uit een spruit van Isai, koning David. Matteus is bezig te omschrijven de menselijke geschiedenis van de Mens Verlosser. En hierin ligt het mooie van het verhaal van de stamboom van Jezus.

Jezus’ stamboom bezit verschillende verhalen en eerlijkheid. Veel kunnen wij overdenken door te kijken wie Jezus eigenlijk is. Vanzelfsprekend kennen wij Abraham, Ishak, Jakob, als voorvaderen van Jezus. Ze waren gehoorzaam aan God en hebben Israel dichter bij God gebracht. Maar deze keer haal ik verhalen aan, die niet veel mensen kennen.

Jezus komt na het verhaal van de ellende en verdriet van Naomi, die haar echtgenoot en beide zonen verloor. Naomi voelde zich gestraft door God, Die al haar waardevolle familie uit haar leven weghaalde. Maar Ruth, haar schoondochter is bij haar gebleven. En door Ruth, die later met Boas trouwde, wordt de lijn van Naomi voortgezet. En van een verhaal vol van verdriet en ellende heeft Naomi (wat plezierig betekent) haar naam in Mara, wat bitter betekent, veranderd, uit dit verhaal komt de Heiland.

Jezus komt ook voort, uit het verhaal van verraad en begeerte van koning David, die Bethseba als vrouw nam. “David verwekte Salomo bij de vrouw van Uria,” David verwekte Salomo bij de vrouw van zijn officier Uria, Bethseba. Uria moest naar het front, waar hij sneuvelde, opdat David Bethseba tot zich kan nemen. Daarom is Jezus een nakomeling van David uit de vrouw van Uria. Uit een verhaal van bedrog, van geniepigheid, van hebzucht, komt de Verlosser van de mensheid.

Jezus komt voort uit een verhaal van wreedheid en boosheid van koning Manasse, die koning werd op zijn twaalfde (2 Koningen 21) Manasse aanbad de afgod Baal en bouwde een tempel in Gods Huis in Jeruzalem. Hij verbrandde zijn zoon als offer en liet zich in met wolkenschouwerij, wichelarij, geestenbezwering en waarzeggerij. Hij regeerde in Jeruzalem voor 55 jaren (2 Kon 21:6). Uit dit verhaal van wreedheid komt voort de Verlosser der mensheid.

Als mens komt Jezus voort, uit verhalen, die wij kennen en waarschijnlijk ook al hebben meegemaakt in ons leven, verhalen van verdriet, van wanhoop, van bedrog, van hebzucht, van wreedheid, maar ook uit verhalen van gehoorzaamheid aan God. Al die verhalen wordt samengebracht en uiteindelijk werd Christus geboren als Heiland. Wat is de les van dit Jezus’ verhaal voor ons?

Dat Jezus voortkomt uit een geschiedenis die onvolmaakt is. Niet alle voorvaderen van Jezus – vanaf Jakob – waren goede en trouwe mensen ten opzichte van God. Stel u voor, als God een volmaakte familie-lijn wil kiezen voor Jezus, misschien een koninklijke lijn, die allemaal braaf zijn, volmaakt, hoog-opgeleid, geen misdaad, helemaal volmaakt ? Maar dat deed Matteus niet met zijn verhaal. En waarom niet ?

Juist uit dat onvolmaakte van ons leven, is God bij machte om iets heel bijzonders te laten voortkomen. Dit is de boodschap van de stamboom van Jezus.

De kerstboodschap wil u allen vrede en rust geven. Misschien is uw leven op een dieptepunt en chaotisch als bij Naomi, die alle hoop heeft opgegeven. Misschien bent u een zondaar, die berouw heeft, maar waar de zwarte bladzijde in uw leven onveranderlijk is, net als David en Bethseba. Misschien bent u een booswicht die andere mensen opoffert voor uw eigen belang, net als Manasse. Weest gelukkig, dierbare gemeente, de geschiedenis van Christus laat zien dat uit onvolmaakheden, God bij machte is om u als Zijn instrument te gebruiken. Uit jouw onvolmaaktheid wordt Gods Naam volmaakt.

Dierbaarste gemeente in Christus,

Als u naar deze kerst preek luistert en overdenkt, dan bestaat ‘alles is onheroepelijk kapot’, ‘mijn leven is zo onherstelbaar slecht’, ‘mijn verleden is zonder meer duister’, ‘mijn familiegeschiedenis is zo beschamend’. En u krijgt dat gevoel God niet meer te kunnen dienen, door al die fouten en onvolmaakheden. Hoe zou ik God kunnen dienen, ik de grote zondaar ?

Dan wil God u tonen, door de geboorte van Christus, uit zo’n stamboom, dat God welk verhaal ook als Zijn instrument kan gebruiken. Daarom, in onze onvolmaaktheid, zal Gods Naam tot volle glorie bloeien. Weest nooit wanhopig, een Indonesisch gezegde zegt rijst is al pap geworden, maar ook de pap kan lekere kippepap worden. Open uzelf, nodig Christus in uw hart, en zeg: Ja Here God, in mijn onvolmaaktheid, laat mij Uw instrument worden. De geboorte van Christus brengt altijd hoop en een lichtstraal mee, ook in de donkerste duister van uw leven. In uw onvolkomenheid wordt Gods Naam geprezen. Amen.

Viewed 27551 times by 4047 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *