Wie gaat Gods worden doen?

Johannes 2:13-22

Wie gaat Gods worden doen?

 

Gemeente, heeft u eens gekeken naar Gordon Ramsay over keuken nachtmerries? Ramsay is een bekende kok, die geroepen wordt om een restaurant te redden, die dreigt bankroet te gaan. Hij gaat proberen om de restaurant binnen een week te redden.

Een aflevering of een episode die ik toevallig zie, ging over een familie-restaurant, die nou beheerd wordt door de schoonzoon. Hij is tegelijk ook de chefkok (head chef), en zijn vrouw is chef van de serveersters. De kok maakte veel fouten zonder die te beseffen. Het eten was niet meer vers, meestal maakte hij voor twee weken menu, daarna naar diepvries. de reinheit van de keuken was erg, een beetje vies, en nog erger, hij beschouwt het verval van het restaurant buiten zijn schuld ligt. (dit was geen chinese restaurant)

Chefkok Gordon Ramsey komt en helpt hen. Eerst komt de chef als klant en hij probeert een paar menu’s. En in een woede-uitbarsting riep hij de chefkok, die ook de schoonzoon van de restauranteigenaar is, en schold hem uit. De eigenaar zelf durfde niets tegen zijn schoonzoon te zeggen, hoe fout hij ook zit. Daarom riep die eigenaar chef Ramsay om hen te helpen.

De chefkok kan niet Ramsay’s accepteerde kritik en vroeg: wat maakt dat u beter over dit restaurant weet dan ik? Ramsay was erg boos toen hij de antwoorde hoorde. Verbolgen liet Ramsay hem al zijn fouten zien. Ramsay liet ook zien, wat een goed beheer van een restaurant is.

Na een paar dagen, zei de kok sorry en veranderde zijn werkwijze. Binnen een week vol heibel, veranderde het restaurant, niet alleen maar de chefkok, maar ook de management, zijn staf en de bediening, en ook uiterzicht van de restaurant. Alle eten is nu vers, en er komen nieuwe menu’s voor gezinnen. Uiteindelijk zeiden allen dank aan Ramsay voor zijn hulp om hen wakker te helpen.

Wat ik u met dit verhaal wil aantonen, of vertellen, is dat de chefkok een grote fout maakte en dat niet wilde inzien. Hij kon zijn eigen schuld zien. Hij was er zo aan gewend geraakt, dat zijn fout een normaliteit wordt. De gezinsleden weten dat het fout was, maar dorsten niets te zeggen. Ze vroegen buiten hulp om hen te helpen. De buitenstaander Ramsay heeft met strenge woorden die fouten gecorrigeerd.

Dierbaarste gemeente in Christus,

Nou gaan wij kijken hoe de bijbel de boosheid van Jezus vertelt. Ja, Jezus was boos. Deze boosheid is niet gelijk aan de boosheid van chefkok Ramsay, want Ramsay was en is driftig. Terwijl Jezus heel vriendelijk, geduldig en vol liefde is. Vandaar is Jezus’ boosheid heel bijzonder wordt, niet alleen voor ons als die mensen die verhaal las, maar ook voor die het meemaakten toen.

Toendertijd kwam de Here Jezus met Zijn discipelen naar Jeruzalem om het Paasfeest te vieren, ter herdenking van hun vrijheid uit Egypte. Op zo’n feest komen vele Joden, van overal naar Jeruzalem, van rome, corinthiers, griekenland, van alle kanten, om brandoffers te offeren, en hun tempelbelasting te betalen. Dus de tempel in Jeruzalem, en ook de stad Jeruzalem zal dan vol zijn van mensen, bijna gelijk aan het Hajj Feest waar vele Muslim broeders en zusters naar de heilige Mekka proberen te gaan. Hajj en passfeest zijn jaarlijke evenement. Dus, de Tempel Gods te Jeruzalem zal dan vol zijn van pelgrims die lange afstanden moeten reisen. Om hun pelgrimstoch niet nog meer te verzwaren, hebben zij de offerdieren niet bij zich. Zij kwamen ook met veel vreemde munten, misschien zoals nu, nemen ze rupiah, dollar, ringgit, franc, naar een euro gebruikte land. Dus wat ze namen waren anders dan wat in Jeruzalem gebruikelijk was. Gezien dit feit, grepen veel mensen deze gelegenheid om die ‘toeristen’ flink af te zetten. Ze wilden geld verdienen. Slim mensen, di joodsen. Er waren Geldwisselaars, herbergiers, en veehandelaren waren dus rondom de tempel aanwezig.

Dit handelaar activiteit breidt zich uit naar het erf van de temple Gods, dat eigenlijk heilig is. Die handelaren waren ook bedriegers (Matt 21: 13). Het waren woekerprijzen. Ze wisselde geld met veel minder prijs dan normaal. Ze werken zelfs samen met de priesters, om die pelgrims met eigen dieren te afwijzen. Dus dieren kopen op het plein was de enige optie. Meestal, de dieren die ze gingen verkopen was ook niet goed genoeg voor een Gods temple standard. En de Tempel Gods veranderde in een echte markt.

Al deze dingen maakte Jezus heel boos. Jezus de geduldige, die met zachtmoedigheid onderwijst, is nou echt boos. Hij kan het niet aanzien dat de tempel Gods veranderd is in een rovershol. Jezus pakte een stuk touw en gebruikt dat als zweep, om al die handelaren, het vee te verjagen, en keerde zelfs de wisseltafels om. Toen zei de Here Jezus: ‘Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!’ (Joh 2: 16)

Waarschijnlijk voelden de discipelen toen ook wat schaamte ten opzichte van de handeling van de Here Jezus. En waarom? Omdat wat de handelaren doen al heel lang getolereerd is door de samenleving. Dat is een gewoonte en ieder jaar was het gewoon zo. Maar Jezus toont aan dat gewoonte geen waarheid moet zijn. Jezus komt en geeft een waarschuwing, toen een gewoonte niet juist en niet rechtvaardig blijkt te zijn. Jezus wordt boos toen mensen het Huis Gods tot een plaats van bedrog maakte, en wat Hem verdrietig maakt is dat dit al een gewoonte was. Iets wat fout is blijkt een normaliteit te zijn.

Om iets wat een onjuiste gewoonte blijkt te veranderen, zijn drastische maatregelen nodig. De boosheid van Jezus bracht de aanwezigen echt aan het schrikken. De priesters en de Joden waren niet blij met Jezus’ optreden. Zij dagen Jezus uit om Zijn authoriteit te bewijzen. Zij vragen om bewijs – zoals de chefkok die een bewijs vroeg aan chefkok Ramsay. En bewijs kregen zij, niet op dien dag, maar op de dag van Jezus’ dood.

Toen Jezus op Golgotha overleed, scheurde het voorhang in de temple Gods van boven naar beneden toe (Matt 27: 51-52) Dit is ook het teken dat Jezus’ lichaam Gods Tempel is, die vernietigd is met Zijn dood. Op de derde dag stond Hij op en overwon de dood, het teken dat Gods Tempel weer wordt opgericht tezamen met Christus, Dit is het bewijs dat pas later door de leerlingen wordt begrepen.

De boosheid van de Here Jezus ging gepaard met Zijn liefde voor die boosdoeners. Zonder deze liefde was er geen aandacht voor alle gebeurtenissen. Boos zijn is ook een vorm van aandacht. Onverschilligheid is juist de angstaanjagende vorm van afwijzing. Daarom is een man banger voor zijn vrouw als zijn vrouw zwijgt tijdens haar boosheid (of niet?). welke willen mannen? Om vrouw cerewet te zijn of onverschillig?

Boosheid is niet gelijk aan haat. Om boos te zijn is menselijke emotie, en het is verschil met driftkop, want dat is een karakter-eigenschap. Jezus is geen driftkop zoals chefkok Ramsay, maar was wel boos om een bepaald gebeuren. Zonder Jezus waarschuwing, gaat alle bedrog door, en de boosdoener is zich van geen schuld bewust. Iemand kan fout maken, en als niemand hem waarschuwen, blijf de fout een gewoonte.

Gemeente,

Wat is de boodschap in deze overdenking?

Eerste boodschap

Jezus is boos door oneerlijkheden en onrechtvaardigdheden in Gods temple. Dit duidt aan dat religie ook misbruikt kan worden voor foute dingen. Antipathie van sommigen ten opzichte van de godsdienst komt ook uit zulke praktijken voort.

Ik herinner me, vroeger in Indonesië, dat iedere kerk een handeltje of warung bij de poort heeft, met allerlei dingen te koop. Deze winkels zijn niet te vergelijken met die markt toen bij de Tempel. Geen dierofferandes, maar wel wisselgeld, waar 50 duizend rupiah, in een paar van 10 duizend wordt gewisseld voor de kollekte. (dus eigenlijk een collecte is beiter dan twee, want wordt de geld weiniger als het 2 kollektes zijn). Je hebt daar ook standjes voor bakso soep, kip mie, of nassie, voor degenen die na de dienst trek krijgen. Dus soms ga je naar de kerk en herineer je meer aan de lekker bakso of nasi goreng in plaats van de preek. Kerk in indonesie functioneert ook als een gezins-aktiviteit plek geworden, waar ook de jonge mensen zich kunnen treffen.

ook horde ik dat de kerk een verkoop-plaats kan worden. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar in de grotere kerkgebouwen, kunnen mensen goud of brillianten aan vrienden aanbieden, voor of na de dienst, of zelf tijden de dienst. Gebruiken ze moeie diamaantan om andere kerkgangers indruk te maken. Er zijn ook geld-leners, waarvan de klanten de kerkgangers zijn. De rente zijn hoger dan normal bank rentes. Soms, de kerk wordt ook een markt, een handel-plaats.

Ik denk, dat de Here Jezus boos was toen de handel belangrijker wordt dan de dienst, als er oneerlijkheit en ongerechtegheid. Als die sort activiteiten in de kerk gebeurde, onrecht de kerk een rovershol wordt.

De religie systeem of kerk kan ook fungeren als de helper voor onrecht. Toen in de jaar 30-40, de kerk in Duitsland Hitler steunde, of toen de kerk in Zuid Afrika de apartheid goedkeurde en verschil maakte tussen wit en zwart. Er waren ook kerken speciaal voor wit of voor zwaart, waar mensen mogen niet gemengd worden

En inderdaad moeten wij zeggen dat de religie vaak wordt misbruikt voor politieke doeleinden van een persoon of een groep mensen. De Here Jezus was boos toen de tempel een rovershol werd.

Tweede boodschap is,

Als het moet, mogen wij tegen de stroom in vechten, voor als de gewoonte die wij zien een verkeerde gewoonte is. Wees niet bang om uw stem te laten horen bij onrecht en bij onwaarheden, die in de kerk gebeuren.

Wij zijn geroepen om in opstand te komen bij verkeerde gewoontes, en om te spreken tegen foutieve gebruiken. Wij dragen onze identiteit als profeten, geroepen om de stem van de waarheid te vertellen.

Dietrich Bonhoeffer, een duitse theoloog, heeft geprotesteerd tegen de kerk die Hitler steunde, en ging zelfs bij het verzet tegen de overheid. Hij durft door zijn overtuiging. Ook in Zuid Africa, een paar kleinere kerken, en hun motor de bischop Desmond Tutu, vocht tegen de overheid van apartheid, en verkregen de overwinning.

Wat kunnen wij doen, in ons kleinschaliger dagelijks leven?

Dit is de derde boodschap

Belangrijk om de heiligheid te behouden van de Tempel Gods, opdat eerlijkheid en rechtvaardigheid gehandhaafd blijft. Anders drijven wij de bezoekers weg, bij het zien van ruzies, haat, onrecht, als die soort dinges in de kerk gebeurde, vragen mensen af, wat de verschil van de kerk maakt aan andere instanties. Wij zijn ook geroepen om de kerk schoon te maken van alle onreinheid.

Maar temple gods is niet alleen de kerk. Onze lichaam is ook een plek waar God’s Geest kunnen blijven. 1 Korintiërs 3:16 zei Weet u niet dat u een tempel van God bent en dat de Geest van God in uw midden woont? En, 1 Korintiers 6:19-20 zei 19 Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? 20 U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam.

Dus, we moeten de heiligheid van onze lichaam ook houden.

De boodschap van deze overdenking is daarom, om onze lichaam te durf uit te komen uit gewoontes, die niet meer goed zijn. Amen

 

 

 

 

Maar temple gods is niet alleen de kerk. Onze lichaam is ook een plek waar God’s Geest kunnen blijven. 1 Korintiërs 3:16 zei Weet u niet dat u een tempel van God bent en dat de Geest van God in uw midden woont? En, 1 Korintiers 6:19-20 zei

19 Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? 20 U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam.opomba

Dus, we moeten de heiligheid van onze lichaam ook houden.

De boodschap van deze overdenking is daarom, om onze lichaam te durf uit te komen uit gewoontes, die niet meer goed zijn. Amen

Viewed 10218 times by 2530 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *