”De ware grond”

Mattëus 7:24-27

”De ware grond”

 

Hoeveel van u bezitten een mobieltje? Hoeveel mensen hebben een smartphone met GPS., een camera, enzovoorts? Hoeveel mensen lezen de gebruiksaanwijzing van dat mobieltje?

Weet u dat ieder nieuw electronisch apparaat dat u heeft altijd een disclaimer/vrijwaring, of een gebruiksaanwijzing heeft die belangrijk is om gelezen te worden. Toen u voor het eerst de doos met het nieuwe product  openmaakte, zodat u de IPhone nuttig zou kunnen gebruiken, is er eigenlijk een gebruiksaanwijzing die het volgende zegt:,

Om schade te voorkomen, dient u voor het gebruik de aanwijzingen te lezen en de volgende veiligheidsinformatie te lezen voordat u de IPhone in gebruik neemt.

Maar hoeveel mensen lezen eigenlijk de nuttige gebruiksaanwijzingen van het betreffende product.

Probleemaanwijzingen vanhet product dievoor ons nuttig zijn om te verhinderen dat het kapot gaat en om geschillen te voorkomen die niet nodig zijn. Bijvoorbeeld bij kinderspeelgoedzienwij vaak die tekens van “ schokgevaar”dieeen reden van verstikking kunnen veroorzaken. Soms komen we ook waarschuwingen tegen die wij niet kunnen begrijpen zoals het opschrift aan de onderkant van een doos ijscreme zoals , “do not turn up side down”. ( niet omkeren)

Ieder product dat wij kopen wordt voorzien van informatie. Wij kunnen over het product dat wij gebruikendie informatie gemakkelijk verkrijgen of consumeren met gemak. In de Europese landen net als in Nederland en ook de Verenigde Staten van Amerika wordt het verplicht om bij de verkoop van etenswaren te vermelden de bijdrage van de voedingstoffenin hun product. Dit is het beste system om de consument te beschermen. Als in Indonesië wordt het meer verplicht gesteld om op de etenswaren een label te doen met de vermelding van “halal”van de bevattende voedingsstoffen. Wij kunnen locale produkten tegenkomen, of producten van de huisindustrie die niet altijd slecht zijn, die worden verkocht zonder houdbaarheidsdatum, zonder vermelding van de grondstoffen waarmee het gemaakt is, of zonder tekenen door wie het is gemaakt. Daarom bidden wij vaker voordat wij gaan eten omdat niet duidelijk is welk eten wij consumeren. Hier, wordt ons de ruimte gegeven om te kiezen en te zien de inhoud het product  die zij hebben.

Omdat het het beste systeem is om de consument te beschermen, heeft nu een fles water dus aanwijzingen van de inhoud , terwijl hoeveel verschillen zijn er in het water dat wij consumeren? Daar achter ligt het feit dat ik nu pas weet dat drinkwater ook veel verschillende stoffen bevatten.

Wat is het verband met de preek van vandaag?

Vandaag lezen wij eigenlijk een gelijkenis die door de Here Jezus wordt gegeven als een onderdeel van de leerpreek op de berg. Wat aantrekkelijk voor ons is om te weten is dat de preek op de berg al wordt begonnen in Mattheus 5 en wordt beeindigd in Mattheus 7. Het slotwoord is net als een disclaimer, een vrijwaring. De Here Jezus zegt dat, Een ieder die dit,  Mijn woord hoort,  en doet, die is net alseen mens die  wijs is, die zijn huis bouwt op een rots. Maar ieder mens die dit Mijn woord hoort en daarnaar niet handelt, die is als een dom mens, die zijn huis bouwt op zand.” Wat betekent deze uitspraak van de Here Jezus

Broeders en zusters,

Ik zie dat het woord van de Here Jezus meer wordt gericht op mensen die al luisteren naar hetgeen de onderwijzing is van de Here Jezus.De betekenis van dezeuitspraken die door de Here Jezus werden gericht aan hen die reeds zaten en luisterden naar de preek op de berg In de huidige taal, zou de Here Jezus mogelijk  dit zeggen, “Indien jullie tevergeefsluisteren en niet daarnaar handelen, zal het jullie daarom geen nut hebben om naar  mijn onderwijzing te luisteren.

Dit is de betekenis van de onderwijzing van de Here Jezus die inderdaad in dit leven moet worden gedaan door zijn volgelingen, opdat zij grond krijgen van het ware leven. De ware grond wordt verkregen door het vervullen van het evangelie van Jezus Christus.  En de ware grond die door Jezus wordt verteld net alseen mens die een huis bouwt op een rots.

Als we spreken over de kwestie van het huis op de rots, heeft u ooit een huis op een rots gezien? Ik ben nog nooit in Jeruzalem geweest, de vorm van de opbouw van die huizenwordt inderdaad gebouwd op het fundament van een rots.

Ik denk dat er nu veel soorten huizen worden gebouwd met verschillende materialen. Als Jezus een gelijkenis geeft over het bouwen van huizen op een rots of zand, hoe zal het dan zijn met een huis dat gebouwd wordt op water, of in een boom, of op de zeebodem? Met de huidige technologie is het voor ons gemakkelijk om dat te zeggen, “het bouwen kan overal als we maar geld hebben”.

Maar de Here Jezus leert ons juist niet op welke manier wij een huis moeten bouwen.  Hoewel ik denk dat Jezus ook wel verschillende trukjes weet om een goed huis te bouwen, omdat hij zelf een timmerman was. Wat wil Jezus ons dan geleerd hebben mits de mensen naar zijn woord luisteren. Niet alleen slecht luisteren, maar het ook doen, ernaar handelen. Slechts door het uitvoerenvan de onderwijzing van Jezus, zijn de mensen in staat de stormen in hun leven te weerstaan. Ieder huis zal vroeg of laat stormen tegenkomen.

Ieder huis zal ook zijn respectievelijk uitdaging tegenkomen. Een huis die door een storm wordt getroffen in Jogja is mogelijk verschillend dan met een huis in Dordrecht. Als in Jakarta moet een huis sterk zijn om de regente weerstaan, mos/schimmel (omdat de lucht vochtig is) en sterkeelektrische apparaten omdat de electriciteit ervan houdt om  aan en uit te gaan, bovendien omdat de laatste tijd blijkt een tekort te zijn aan electriciteits krachtsbronnen.  Ieder jaar daalt Jakarta 5 cm, door gebruik van het grondwater die steedsmeer wordt en veel huizen moeten voorbereid zijn om ditonheil te weerstaan. De huizen in Nederland zijn ook erg verschillend, de ramen zijn van dubbel glas, omdatde temperatuur daalt in de winter, het dak moet ook sterk zijn, omdat op zijn tijd ook de sneeuw zich opstapeld, of storm die kortgeleden verschillende gebieden trof in Brabant, net als Vught en Tilburg. Ieder huis heeft zo zijn respectievelijke stormen en het niveau van de weerbaarheid is ook verschillend.

Ieder mens heeft zo zijn eigen respectievelijke stormen. Mensen die wel of niet gelovig zijn, hebben allemaal respectievelijke stormen in hun leven. Als mens, hebben we ook verschillende weerbaarheden tegen de stormen die wij ontmoeten.

Mogelijk dat tussen u broeders en zusters op dit moment in uw leven ook juist stormen ervaart. Misschien gelooft u in Christus, en heeft u al veel geluisterd naar Gods evangelie. De vraag en kern van deze preek vandaag is eenvoudig, heeft u al verwezenlijkt de onderwijzing van de Here Jezus in uw leven?

Er zijn twee verschillende zaken, het kennen en het doen uitvoeren. De Here Jezus laat ons deze kwestie duidelijk zien. Twee soorten huizen die worden gebouwd, een op een rots en een op zand en misschien is hetmodel aan de buitenkant gelijk. Het belangrijkste verschil dat er is, is hoe bestand dat huis is tegen de storm die  het overvalt.

Toen de storm kwam was het huis bestand omdat het gebouwd was op een rots, dat huis was gebouwd volgens de juiste/ware instructies.

Zo is het ook met ons leven. Ook christenen hebben  problemen het hoofd te bieden in hun leven. Wij kennen de belangrijkheid van een geloofsfundament voor een gelovig iemand die verleidingen/beproevingen onder ogen moeten zien. In de test van het leven, zijn er die bestand zijn, hoewel verleidingen/beproevingeninderdaad zwaar zijn die het hoofd moeten worden geboden, daarna zijn er die zich rechtstreeks overgeven hoewel de proef die zijn het hoofd moeten bieden zichtbaar erg gemakkelijk is. Mensen die in hun leven handelen naar het woord van de Heer zullen een sterk fundament hebben.

Weten is niet hetzelfde als doen. Op ieder pakje sigaretten kun je lezen “roken is dodelijk”  tochstoren niet alle mensen zich aan genoemde waarschuwing. Alle mensen weten dat door leren je knap zult worden, tochzullen niet alle mensen hard leren. We weten dat het drinken van teveel alcohol de nieren kapot gaan tochzijn er zeker die niet daarmee kunnen stoppen. We weten dat fast food niet gezond is, toch gaan we constant naar de Burger King en Mac Donald. We weten dat liegen mensen verwond en onszelf, toch doen we het constant. Weweten dat sport gezond is toch soms alleen maar stoppen om te kijken naar sport zonder er aan mee te doen. Het geen Jezus van ons verlangt is dat we weten en het doen.

Daarom is het ook voor ons belangrijk om vast te houden aan de handleiding die wij al hebben vanuit de deze bijbel, en  dat bediscussiëren samen met onze geloofsgenoten. En wat nog belangrijker is nadat wij dat weten, moeten wij er ook naar handelen. Soms denken wij dat wij het al kunnen en de handleiding (de bijbel)die werd gegeven niet meer lezen.

Jammer, het is net als het boek met de handleiding voor het electrische apparaat, wij lezen slechts de handleiding als we extra functies hebben waarin  wij willen weg wijs gemaakt of als er problemen zijn. Om het belangrijkefundament op te bouwen, lees dan het evangelie van de Here en handel daarnaar. Mag het zijn dat wij kunnen doen naar hetgeen reeds door de Heer is onderwezen in Zijn evangelie.  Amen.

Viewed 9456 times by 2209 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *