Het uitverkoren volk van God

Deuteronomium 7:6-12

Het uitverkoren volk van God

 

taken from graceofgod-christ.blogspot.comDe preek van vandaag wordt een beetje anders. Vandaag zullen wij een liefdesverhaal horen. Toen ik bezig was deze preek voor te bereiden, dacht ik eigenlijk dat dit zou gaan over hoe Israël het uitverkoren volk van God werd. Maar in werkelijkheid werd het meer dan dit. Ons verhaal van vandaag is een liefdesverhaal tussen God en Israël.

Kunnen jullie in dit verhaal uit Deuteronomium een liefdesverhaal herkennen? Misschien denken sommigen van jullie: “De dominee wordt verliefd, daarom herkent hij er een liefdesverhaal in.” Laten wij ons verhaal vandaag eens samen bekijken.

Dit is een liefdesverhaal want wij kunnen zien wat de reden van God is om Israël lief te hebben. Eigenlijk is het liefdesverhaal van God bijna hetzelfde als een verhaal van iemand die zijn partner liefheeft. Broeders en zusters, waarom houden mensen van diegenen die hun partner zijn geworden.

Er is een gezegde die opgeschreven is door Salomo in het boek Spreuken. Salomo  zegt in Spreuken 30:18-29: “Drie dingen zijn te wonderlijk voor mij, vier dingen kan ik niet bevatten: de vlucht van een arend hoog aan de hemel, het glijden van een slang over de rots, de vaart van een schip op volle zee, de weg van een man naar een meisje.” Salomo begreep niet, waarom mannen een bepaalde vrouw kiezen, of wij kunnen ook zeggen dat Salomo niet begreep waarom vrouwen bepaalde mannen kiezen. De liefde is een mysterie. Veel wetenschappers streven ernaar liefdeskwesties te onderzoeken, over eigenschappen en hormonen, hoe mensen hun partners kiezen. Een pauwhennetje (vrouwelijke pauw) kiest haar partner gebaseerd op de schoonheid van de staart die door de pauwhaan (mannelijke pauw) wordt getoond. Hoe mooier en gekleurder de staart van de man, hoe aantrekkelijker hij is in de ogen van het vrouwtje.

Een leeuwin kiest een leeuw die dikker haar heeft dan andere leeuwen.

Volgens Charles Darwin is deze situatie ook van toepassing op mensen. Een factor die fundamenteel is qua eigenschapen van de mens, is het zoeken van een levenspartner om de lijn van het nageslacht voort te zetten. Maar het is niet voor 100% bewezen dat dit correct is. Mensen hebben zich sterk ontwikkeld boven het zich voorzien in de primaire levensbehoeften. Mensen hebben het vermogen om meer te doen dan wat Darwin beschreef als natuurlijke selectie.

Volgens een studie zijn vrouwen kieskeuriger dan mannen. Dit wordt veroorzaakt door het verschil tussen een eicel die een beperkte tijd kiest waarin de bevruchting volmaakt is, vergeleken met sperma waar er veel meer van is. Volgens deze studie zijn vrouwen geneigd een partner te kiezen die laat zien dat hij iemand is die kan beschermen, of die kan zorgen voor nageslacht. Dit verklaart waarom vrouwen zich aangetrokken voelen tot mannen die al kinderen hebben. Vrouwen voelen zich ook aangetrokken tot mannen die lang zijn en een brede borst hebben, vanwege het basisinstinct om zich beschermd te voelen. Maar de complexiteit van de mens zorgt ervoor dat er meer factoren zijn voor vrouwen die meespelen bij de keuze van een partner. Factoren die meetellen zijn niet enkel meer de factor van het nakomelingschap. Wij kunnen factoren zien als succes, geld, intelligentie en wat belangrijker is, liefde. In de kern wordt de partnerkeuze ook bepaald door de factor wat wij kunnen geven en nemen.

Nu zien wij dat mensen bij elkaar passen, niet enkel om de bloedlijn voort te zetten. Mensen leven ook om elkaar lief te hebben en van elkaar te houden, met of zonder nakomelingschap. Wij zien ook mensen die een partner van hetzelfde geslacht  kiezen, of die ongehuwd blijven.

Maar vandaag praten wij niet over Darwin, natuurlijke selectie of hoe wij een partner kiezen. Het thema van vandaag gaat over de liefde van God die Israël koos. Wij zien in de schriftlezing van vandaag dat God Israël niet kiest vanwege iets dat Israël bezit, maar om wat God aan Israël wil geven. Het liefdesverhaal van God en Israël is een eeuwig liefdesverhaal dat wij niet kunnen begrijpen.

Waarom koos God Israël als zijn volk? In de eerste plaats niet omdat Israël een groot volk was. Israël was een nomadische stam die geen plek had om te wonen. Zij waren klein omdat zij enkel uit een familielijn voortkwamen.

God heeft Israël lief vanwege een belofte die gemaakt is tussen Abraham en God. Deze trouw van God wordt ook vaak binnen een gezin verlangd. De trouw van God ten aanzien van Israël is een voorbeeld dat gebruikt wordt voor de trouw tussen man en vrouw. De bijbelverzen van vandaag noemen het woord “trouw” ook vier keren.

Het woord “trouw” is afgeleid van het Hebreeuwse woord “aman”. Het woord “aman” (“veilig”) in het Indonesisch is afgeleid van de Arabische taal, die dezelfde oorsprong heeft als de Hebreeuwse taal. De notie van veiligheid ligt dicht bij die van het woord trouw. In de oorspronkelijke taal betekende “aman”: “om op te bouwen”, “ondersteunen”, “zorgen” zoals ouders, geloven. Het woord betekende oorspronkelijk “stabiliteit geven, en zekerheid, zoals een baby die zich comfortabel voelt in de armen van zijn ouders.” Trouw is het wat een gevoel van veiligheid geeft.

Waardoor kunnen we naar God verwijzen als iemand die trouw is? Omdat God trouw is aan zijn belofte. (Psalm 105 : 8, 42) “Tot in eeuwigheid zal hij gedenken zijn belofte aan duizend geslachten… Hij dacht aan zijn heilig woord, gegeven aan Abraham, zijn dienaar.” De trouw van God is vast en eeuwig, te meer nu dat Abraham er niet meer is.

Helaas, de trouw van God werd niet overeenkomstig beantwoord door Israël. Israël dwaalde vaak van de rechte weg af en rende voor God weg. Hoewel dit zo is, blijft God nog altijd trouw. Zelfs de laatste poging die God deed was dat hij zijn eniggeboren zoon gaf voor de mensen. Dit is bewijs van de trouw van God ten aanzien van mensen die hij liefheeft.

Welke boodschap kunnen wij halen uit de schriftlezing van vandaag?

Ten eerste, God koos Israël, en vervolgens ons allen, niet vanwege iets dat wij God kunnen aanbieden, maar enkel en alleen vanwege de liefde van God. Salomo vertelde, dat de liefde een mysterie is. Waarom koos God Israël als zijn partner? Waarom geeft God zijn trouw aan het nageslacht van Abraham? De wet van natuurlijke selectie kan dit niet beantwoorden. Want er is niets wat wij God kunnen aanbieden. Maar wij kunnen zeggen dat God ons liefheeft omdat God liefde is. Dit is een onvoorwaardelijke liefde.

Ten tweede, wat wij vandaag willen zien is de kwestie van trouw. Trouw is iets dat erg kostbaar is in deze wereld. Trouw in het bewaren van geheimen van vrienden, trouw in het helpen van vrienden, trouw ten aanzien van de man of vrouw temidden van verleidingen van de wereld, of trouw ten aanzien van God in wat voor situaties van ons leven dan ook.

Trouw is iets dat heel waardevol is. Laten wij een voorbeeld proberen te nemen aan een verhaal over een man en vrouw. Wanneer iemand zijn keuze laat vallen op iemand van wie hij houdt, dan is trouw iets dat verwacht en aangeboden wordt. Een of ander woord is trouw in voor- en tegenspoed, ziekte en gezondheid, rijkdom en armoede tot de dood scheidt. Dit is een trouw die de liefde voor zichzelf overstijgt. Wij worden gelukkig als onze partner gelukkig is.

Maar in een wereld met verleidingen zijn er veel dingen die wij kunnen zeggen als excuus om ontrouw te zijn. Welk excuus voert u aan als u ontrouw bent aan uw partner? Wat nog belangrijker is, welk excuus voert u aan tegenover uzelf als u ontrouw bent, niet alleen ten aanzien van uw partner, maar ook ten aanzien van beloftes, werk of afspraken met uzelf? Excuses die wij vaak horen om niet trouw te zijn, zijn “Alleen maar voor deze ene keer”, “Hij zal er niet door geraakt worden”, “Hij zal het niet te weten komen”, “Hij houdt niet meer van mij”, “die nieuwe persoon is beter.” Een excuus dat wordt aangedragen om de liefde te delen onder vier vrouwen is “Zolang men zich maar rechtvaardig gedraagt,” terwijl er niet eens een enkele persoon is die zich rechtvaardig kan gedragen.

Wat voor excuus er ook wordt gegeven als iemand ontrouw is, het is in de eerste plaats voor zichzelf en daarna pas voor iemand anders. U kunt moeite doen uzelf voor de gek te houden en uiteindelijk verwondt de daad van ontrouw in de eerste plaats uzelf. Trouw is iets zeer kostbaars, en wij moeten hierop letten. Met trouw aan andere mensen, beloftes en werk, beschermen wij ook onszelf. Trouw zijn is belangrijk binnen een relatie, waaronder ook onze relatie met God.

Maar hier belanden wij bij een derde boodschap. Dit is een boodschap die zegt dat God mensen die hem haten zal vernietigen. God zegt: “Maar ieder die hem haat zal daarvoor boeten met zijn leven; de HEER zal hem niet laten begaan, hij laat hem persoonlijk boeten.” (vers 10) Wat betekent dit? Dit is een boodschap dat de verbinding met God wordt beëindigd, niet als mensen hem verraden, maar als mensen God haten. Verder is een boodschap die ook duidelijk is, dat God zelf maatregelen zal treffen ten aanzien van mensen die hem haten. Soms zijn er partners die jaloerser zijn en die op basis daarvan reageren.

Er zijn mensen die dit vers misbruiken en die denken dat zij de weg van God kunnen nemen en zelf kunnen oordelen over mensen die God haten. Partners die overmatig beschermend zijn kunnen problemen met hun eigen handen aanpakken.

De laatste tijd kijk ik vaak naar de serie Smallville. Dit is een serie die gaat over Clark Kent toen hij nog jong was, voordat hij Superman werd. In deze episode, zegt Clark Kent altijd, dat alleen hij problemen die opkomen kan oplossen. Hij herinnert zijn vriendin Lana Lang er telkens aan, om geen wrok te hebben ten aanzien van de eeuwige vijand van Superman, namelijk Lex Luthor. Uiteindelijk kiest Lana ervoor om wraak te nemen voor Clark en zich zelf bezig te houden met Luthor. Uiteindelijk komt Lana in de val te zitten en wordt zij een harde vrouw, alleen om voor Clark op te komen. In een van de verhalen, wordt Lana zelfs de vrouw van Luthor om Clark te beschermen. Dit is iets wat Clark echt pijn doet.

Dit verhaal is wellicht niet hetzelfde als het verhaal over God die wraak neemt, maar dit is een voorbeeld van hoe mensen zich inspannen om te handelen in naam van mensen die zij liefhebben. Bij geloofszaken zien wij ook dat veel mensen geweld plegen in naam van het geloof. Mensen moorden in naam van God. Christenen hebben ook zonden die dezelfde waren in de Middeleeuwen. Nu hebben wij terroristen die altijd handelen in naam van God. Daarom zegt God dat hij zelf wraak zal nemen en vraagt hij ons niet om dit te doen. De wraak is aan God.

Geliefde broeders en zusters in Christus, de boodschap vandaag leert ons over het uitverkoren volk van God, God kiest zijn volk gebaseerd op zijn liefde en God is altijd trouw aan zijn beloftes. God heeft zo liefgehad, dat hij zijn enige zoon voor ons gegeven heeft. En die liefde van God is het waar wij opnieuw aan herinnerd worden door middel van het Heilig Avondmaal dat wij zo dadelijk zullen vieren. Laten wij deze belofte ook waarderen, de trouw aan God, hoe Hij altijd trouw is aan ons. Amen.

 

Viewed 9309 times by 2129 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *