Liefde in Actie

Romeinen 12:9-21

Liefde in Actie

Er is een verhaal geschreven door dr. Yang Jwing-Ming. Een meisje, Li-Li, trouwde en ging wonen bij haar man en schoonmoeder. Li-Li was het vaak niet eens met haar schoonmoeder over allerlei dingen. Ze hadden twee verschillende persoonlijkheden.

Dagen en weken gingen voorbij. Li-Li en haar schoonmoeder maakten constant ruzie. Wat de situatie nog erger maakte was dat volgens oude Chinese traditie Li-Li moest buigen voor haar schoonmoeder. Tenslotte kon Li-Li ​​haar schoonmoeder niet meer uitstaan. Ze moest iets doen om de problemen op te lossen.

Li-Li ging naar een goede vriend van haar vader, de heer Huang, verkoper van traditionele medicijnen. Ze vertelde hem de situatie en vroeg of hij haar vergif kon geven, zodat ze het probleem kon oplossen.

Meneer Huang zei, “Li-Li, ik ga je helpen, maar je moet naar me luisteren en doen wat ik je zeg.” Meneer Huang ging naar de achterkamer en kwam terug met een pakket van kruiden. Hij vertelde Li-Li: “Je mag niet een snelwerkend vergif gebruiken, want dat zou mensen wantrouwig maken. Daarom geef ik je een aantal kruiden met een langzaam werkend gif voor haar lichaam. Je moet elke andere dag wat lekker varkensvlees of kip voorbereiden en een beetje van deze kruiden erin doen. Nu, om te zorgen, dat niemand je verdenkt als ze sterft, moet je heel voorzichtig zijn in je optreden. Je moet erg vriendelijk zijn voor haar. Maak geen ruzie met haar, luister naar haar wensen, en behandel haar als een koningin.”

Weken en maanden gingen voorbij. Li-Li deed precies wat meneer Huang haar had gezegd. Ze bereidde lekker eten en behandelde haar schoonmoeder als ze een koningin.

Na zes maanden was het hele gezin veranderd. Li-Li had haar schoonmoeder behandeld met respect en goed humeur. Ze hadden minder ruzies en haar schoonmoeder was vriendelijker tegen haar. Haar schoonmoeder vertelde haar vrienden en familieleden dat Li-Li de beste schoondochter was. Li-Li en haar schoonmoeder konden nu goed met elkaar overweg.

Op een dag kwam Li-Li naar dr. Huang om zijn hulp weer te vragen. Ze zei: “Dr. Huang, kunt u me helpen om het antigif te geven zodat mijn schoonmoeder niet zal sterven. Ze is veranderd naar zo’n leuke vrouw, en ik hou van haar als mijn eigen moeder. Ik wil niet dat ze sterft aan het vergif ik haar gaf.”

Dr. Huang glimlachte en zei, “Li-Li, er is niets aan de hand. Ik heb nooit vergif aan je gegeven. Ik gaf alleen maar kruiden om haar gezondheid te verbeteren. De enige vergif is in je geest en in je houding tegenover haar, maar dat is alles weggespoeld door de liefde die je aan haar hebt gegeven. “

Dierbare zusters en broeders in Christus,

Dit verhaal heeft een interessante inhoud. Ik wil u vragen, wie heeft de eerste verandering gehad, Li-Li of haar schoonmoeder? Of welke rol heeft dr. Huang gespeeld? Wat was de intentie van Li-Li? Waarom is Li-Li veranderd? Dus, eigenlijk had Li-Li een andere doel met haar manier te veranderen, maar uiteindelijk was zij tevreden met de verandering, ondanks haar slechte intentie ten opzichte van haar schoonmoeder.

We komen straks terug op dit punt.

De brief die Paulus heeft geschreven aan de gemeente in Rome was tijdens de groei van de gemeente in Spanje en Rome. Paulus wilde steun krijgen van de Romeinen. Hij dacht dat eenheid in de gemeente van Rome meer gelovigen in de gemeente in Spanje zou brengen.

Maar, de relatie tussen Joden en niet-Joden was een belangrijk probleem. Er waren raciale spanningen tussen de twee groepen in de Romeinse gemeente. De Joden zagen zichzelf als superieur aan de niet-Joden. Niet-Joden dachten dat Joden immigranten waren en ze moesten de hoogste positie in de kerk hebben. Dit was een grote uitdaging voor de gemeente in Rome: eenheid. Paulus dacht dat hij het evangelie niet goed zou kunnen verkondigen in Spanje zonder de eenheid van de gemeente in Rome.

Daarom schrijft Paulus niet alleen voor Joodse christenen, maar ook voor niet-Joodse christenen. Het boek Romeinen is een praktische boodschap van Paulus, opdat de gemeente in Rome een eenheid kan zijn. Zonder eenheid in Rome, kon Paulus in andere gemeentes het evangelie niet verspreiden.

Dus, wat was dan Paulus’ boodschap? “Laat uw liefde oprecht zijn.” Dat was de eerste boodschap in onze schriftlezing. Het is een mooie boodschap die een beetje moeilijk uit te voeren is. Waarom oprecht (sincere/tulus)? Omdat we in Christus zijn, en gered door genade, weten we dat onze relatie met God niet gebaseerd is op onze prestaties. We geven onze liefde van de liefde die we al gekregen hebben. We geven niet liefde aan de naaste om een goede reputatie te krijgen. Daarom zei Paulus in vers 17: “Wees voorzichtig om te doen wat recht is in de ogen van iedereen.” We doen goede werken alleen voor God.

Maar, Paulus erkende de moeilijkheid van leven in vrede met sommige mensen. Daarom schrijft hij, “voor zover het van u afhangt”. Dat betekent dat gelovigen ook een limiet hebben in hun geloof. Maar zelfs in dit geval, vroeg Paulus om nog steeds naar onze tegenstander met vrede en liefde te kijken. We moeten ons best doen. Dat is de weg van Christus, dat is de mentaliteit van degenen die in Christus zijn, waar genade de regel is.

Het is interessant om Romeinen 12 te lezen. De inhoud is een praktisch voorstel over hoe wij Gods liefde kunnen uitvoeren in ons dagelijks leven. We hebben gelezen dat de boodschap is meer wel doen dan niet doen. Dit betekent dat er meer “positieve acties” zijn om de “negatieve gevoelens” te veranderen. Dit betekent dat in plaats van ‘niet doen’, of stoppen met onze actie, we positieve acties kunnen blijven doen.

Laten we nu kijken naar de inhoud van Romeinen 12.

Doen                                                                                                   

  1. Laat uw liefde oprecht zijn. (2 Korintiers 6:6 , 1 Petrus 2:22 ; en 1 Johannes 3:18).
  2. Verafschuw het kwaad, wees het goede toegedaan.
  3. Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters.
  4. Acht de ander hoger dan uzelf.
  5. Laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. (Efeziers 6:5-8)
  6. Wees verheugd door de hoop die u hebt.
  7. Wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt.
  8. Bid onophoudelijk.
  9. Bekommer u om de noden van de heiligen
  10. Wees gastvrij.
  11. Zegen uw vervolgers; zegen hen.
  12. Wees blij met wie zich verblijdt.
  13. Heb verdriet met wie verdriet heeft.
  14. Wees eensgezind.
  15. Zet uzelf aan tot bescheidenheid.
  16. Probeer voor alle mensen het goede te doen.
  17. Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.

Niet Doen

  1. Laat uw enthousiasme niet bekoelen.
  2. Wees niet hoogmoedig.
  3. Vervloek hen niet (Mattheus 5:44).
  4. Vergeld geen kwaad met kwaad (Prediker 3:4).
  5. Ga niet op uw eigen inzicht.
  6. Neem geen wraak.

Als we goed kijken, weten we dat er meer punten op de “doen-lijst” zijn dan op de “niet doen-lijst”. Wat betekent dat?

Nou, laten we teruggaan naar onze context. We leven nu in een gemeente. Soms hebben we ruzie, soms zijn we het niet eens met onze zusters en broeders. Dat is normaal. Dat is leven. Maar Tilburg is een groeiende gemeente. Als we verder willen groeien, dan moeten wij intern op orde zijn om naar buiten te kunnen treden. Zoals Paulus zei, kon hij niet verder gaan als de gemeente in Rome niet op orde is. Als de inhoud van onze kerk sterk is, dan komen er zeker meer mensen naar binnen in onze kerk.

Het betekent ook, dat verandering en liefde komt uit “doen” in plaats van uit “niet doen”. Wie gaan dat doen? Wij. Wij moeten de ‘doen lijst’ doen, en niet de ander. Ik weet zeker dat er iemand is die wil zeggen: “Die persoon moet deze preek horen, hij of zij moet de preek doen.” Dat is juist de boodschap, dat verandering komt uit ‘doen’, dat we zelf moeten doen.

Vooral, zei Paulus verder: “Als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten.” (Prediker 25:21-22); “Als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd.” (Psalmen 140:10, 11:6). Dit betekent dat als we goed blijven doen, terwijl de anderen ons slechte dingen aandoen, geven wij de schaamte aan de andere persoon.

De verandering in Li-Li’s verhaal komt eerst uit haarzelf. Zij had een ander doel, maar eigenlijk, zoals meneer Huang heeft gezegd, was het enige vergif het vergif in haar hart. Als we de andere persoon willen veranderen, dan moeten we eerst onze eigen manier veranderen. Het is moeilijk te realiseren, maar niet onmogelijk.

De boodschap van Paulus geeft ons de kracht om meer goede acties te doen, om onze liefde te laten zien, ook aan mensen die tegen ons zijn. In een conflict kunt u niet verwachten dat de ander gaat veranderen, u kunt alleen uw eigen manier veranderen en verbeteren. Als we alles wat Paulus heeft gezegd daadwerkelijk gaan doen, gaan we pas echt groeien. Amen.

Viewed 9238 times by 2511 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *