Uw loon om Christus te volgen

Zondagspreek

1 Korintiërs 9: 16 – 18

Uw loon om Christus te volgen

 

http://www.gutenberg.org/files/25322/25322-h/25322-h.htmDeze wereld hanteert verschilllende maatstaven om de waarde van een handeling of werk te bepalen.

De meest algemene manier, wat het meest wordt gebruikt is de maatstaf van geld. “Hoeveel verdient hij/zij?”

Ten tweede is daar normering in tijd. Dit wordt meestal gehanteerd door mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Hoeveel tijd gaat erin zitten? Klopt het met de tijd die ik eraan wil geven?

Dan zijn er nog die het afmeten aan de resultaten. Dit wordt meestal gedaan door mensen voor wie het eindresultaat alles is. Zij zullen alles opofferen voor dit werk, mits ze hun resultaat maar kunnen bereiken. Komt het resultaat overeen met dat wat ik eraan opoffer?

Vervolgens is er de eer die ermee gepaard gaat. Iemand doet iets omdat hij waardering van anderen verlangt, en hij/zij is bereid hier tijd en geld aan te besteden. Welke waardering krijg ik voor dat werk? Zal het werk mij meer status geven?

De laatste norm die deze wereld hanteert is, volgens mij, de norm van tevredenheid. Een mens doet iets omdat hij/zij daar plezier in heeft. Meestal gaat het hier om een hobby of vermaak.

Een aantal mensen probeert de bovenstaande normen te combineren. Het meest plezierige is als wij iets kunnen doen dat ons tevredenheid geeft, en ook geld, binnen een korte tijd.

Maar ik wil het nu hebben over werk dat eigenlijk in strijd is met alle gebruikte bovenstaande normen en logica.

Mbah (= opa) Maridjan. Een bekend figuur in Jogyakarta die recentelijk bekend werd vanwege zijn toewijding. Wijlen was een paleisdienaar en sleutelhouder van de vulkaan Merapi die werkte voor de Kraton van Jogyakarta. Zijn taak was toezicht te houden op de activiteiten van de vulkaan Merapi en het te bewaken, en, zo zei Sultan Hamengkubuwono X, “leiding te geven aan en voorbereidingen te treffen voor de traditionele rituelen aldaar (de Merapi)”. Hij stierf tijdens het vervullen van zijn taak toezicht te houden op de Merapi, afgelopen 26 oktober 2010. In het begin ontving mbah Maridjan een salaris van Rp, 3.710,–  per maand. Nadat hij was bevorderd tot ‘penewu’, werd zijn salaris verhoogd tot Rp. 5.600,00 per maand. Dit salaris werd eens in de drie maanden uitbetaald. En dus, welke normen hanteerde mbah Maridjan dat hij bereid was te werken als paleisdienaar voor het sultanaat Jogyakarta?

Mbah Maridjan is hier niet de enige. Tientallen inwoners van de stad Jogyakarta geven zich vrijwillig op om te werken als soldaat van het sultanaat. Deze job is zo populair dat het niet nodig is er bekendheid aan te geven. Tijdens de laatste selectie in november 2009, waren er 100 gegadigden. De voorwaarden om soldaat van het sultanaat te kunnen worden: leeftijd niet ouder dan 40 jaar, een lagere middelbare schoolopleiding, een lichaamslengte van minimaal 165 centimeter. Op dit moment heeft het Sultanaat van Jogyakarta 600 soldaten. Zij komen uit verschillende achtergronden: het zijn boeren, docenten, doktoren, ambtenaren of zelfs gepensioneerde ambtenaren. Hun taak is: beurteling ’s avonds de wacht houden, twee nachten achter elkaar, eens in de twintig dagen en dienst te doen tijdens ‘gerebeg’ (=een groot Islamitisch feest, de Maulid Nabi Muhammad). Al sinds de tijd van Sultan Hamengku Buwono V hebben de soldaten van de kraton geen strijd meer hoeven te leveren. Zij werken als bewakers van het gebouw of tijdens de ceremonieën in de kraton. Wat is hun salaris? Zij worden tussen de Rp. 500,–  en Rp. 2.000,– per maand betaalt. Het salaris wordt om de vier maanden uitbetaald.

En dus, waarvoor doen ze het? Het zijn niet mensen zonder ander werk, zij zullen het zeker niet voor het geld doen, het is hen niet te doen om eer voor zichzelf. Zij doen het omdat zij willen dienen. Zij worden vrijwillig dienaar.

In het Koninkrijk der Nederlanden zijn er 800 mensen die werken voor de koningin. De kosten voor het Koninkrijk der Nederlanden bedroeg in 2008, 113.9 miljoen euro, en dit kwam helemaal ten laste van de staat. De kosten voor de hofhouding en het onderhoud van het paleis zijn 35 miljoen euro. Van deze 800 mensen zijn er slechts 40 personen die een taak in de hofhouding hebben (de Hoflijst), en een derde van hen krijgt slechts een onkostenvergoeding. Zij krijgen geen salaris en werken in toerbeurten. Deze mensen worden gekozen uit een lijst van personen die voor het Paleis willen werken. Dit betekent dat er mensen zijn die vrijwillig willen werken als dienaar in de hofhouding, ten dienste van de Koningin.

De volgende vraag is, waarom willen zij dit? Welke normen hanteren zij dat zij bereidt zijn dit werk te doen?

Paulus voelde zichzelf ook als iemand die een taak had te vervullen die hem was toevertrouwd. Hij vond dat hij geroepen was om het Evangelie te verspreiden. Al een leerling van Christus was een van zijn taken de verspreiding van het Evangelie (vers 17).

Paulus’ brief geeft aan dat in die tijd een voorganger in het geloof een eervolle positie bekleedde in de maatschappij. Iemand die in de tempel van God werkte, kreeg ook bepaalde rechten. Een religieus leider was iemand die werd gerespecteerd en in die tijd werd naar zijn mening geluisterd. Tot en met enkele tientallen jaren geleden, werd een religieus leider nog heel erg gerespecteerd. In mijn dorp komt het vaak voor dat een priester de enige is met een universitaire opleiding in de wijde omtrek waar hij leeft. En daarom zal alles wat een religieus leider doet, altijd de aandacht krijgen van zijn gemeente.

Het is daarom begrijpelijk waarom Paulus zegt dat hij geen reden heeft om zich ergens op te laten voorstaan, want hij zou zich er op kunnen laten voorstaan, als hij dat wou. Paulus zegt ook dat een verkondiger van het Evangelie hiervan in zijn levensonderhoud moet voorzien (1 Kor. 9:14). Wij weten ook dat er in deze tijd religieuze leiders zijn die een heel goed leven kunnen leiden van verspreiden van het Evangelie. Maar Paulus zegt ook dat het verkondigen van het Evangelie geen reden mag zijn om jezelf op de borst te kloppen.

Tegenwoordig zien we verschillende redenen waarom mensen arrogant worden. Mensen worden hooghartig vanwege geld, een academische graad, familie, positie en er is zelfs geestelijke arrogantie. Geestelijke arrogantie wil zeggen dat hij of zij iemand anders als minder gelovig dan zichzelf acht. Deze religieuze arrogantie is zelfs gevaarlijker dan andere soorten van arrogantie, omdat iets geestelijks niet meetbaar is, al het andere is nog zichtbaar voor het blote oog.

Paulus zei dat de verkondiging van het Evangelie zijn loon was. Hij vond dat het zijn van een verkondiger van het Evangelie, een eer was. Hij vond dat de betaling van een verkondiger van het Evangelie moest zijn dat het het deed.

De kern die Paulus hier wou benadrukken was dat hij het een eer vond om God te mogen dienen. Net zoals mbah Maridjan die stierf tijdens het uitoefenen van zijn taak: het bewaken van de berg Merapi, gaf Paulus zijn leven vrijwillig voor de verkondiging van het Evangelie. Niet iedereen krijgt het recht om de namens de Verlosser te spreken; Zijn woord te verspreiden.

Het is daarom een roeping voor ons allen als Christenen om het Evangelie te verspreiden. En onze reactie hierop moet zijn het te zien als een kans, een eer om te mogen werken voor de Almachtige. De Almachtige heeft geen mensen nodig om hem te dienen, maar Hij kiest desondanks mensen uit die Hij de verspreiding van zijn Woord toevertrouwd. Stel je voor, de eer om het goede nieuws te mogen verspreiden is misschien gelijk aan het nieuws te mogen verspreiden dat de Koningin van Nederland voedsel komt brengen aan hongerige kinderen in een rampgebied. Wij zullen deze goede berichten graag aan deze kinderen vertellen. Dit bericht was een vreugde voor Paulus.

Wanneer u erover nadenkt om God nog beter te dienen, dien Hem dan. Er zijn veel manieren om Gods dienaar te worden, maar slechts weinig zijn uitverkoren om echt Zijn dienaar te worden. Indien er zijn onder u die geroepen zijn om Gods dienaar te worden, vergeet dan niet dat uw beloning is dat u het Evangelie onder de mensen mag verspreiden.

Wanneer wij het weer hebben over beloning: wat voor beloning wilt u krijgen voor het dienen van God? Zoekt u respect, geld, positie of iets anders? Of is het omdat u juist zoekt wat ik daarnet genoemd hebt, dat u God niet wilt dienen? Laten we nogmaals nadenken over onze motivatie in het dienen van God.

Bent u vaak humeurig tijdens het bedienen? Calculeert u uw diensten voor God? Denk ook eens na waarom u humeurig bent bij het dienen van God. Bent u teleurgesteld omdat uw loon niet is wat u ervan had verwacht?

Broeders en zusters,

Wij zijn eigenlijk dienaren van Christus. Het woord dienaar is afkomstig van het woord doulos, iemand die zichzelf geeft voor het dienen een ander. Dus, er zit een element van vrijwilligheid en blijdschap in.

Kolossenzen 3:22-23 zegt:

(22) Slaven, gehoorzaam uw aardse meester in alles, niet met uiterlijk vertoon om bij de mensen in de gunst te komen, maar oprecht en met ontzag voor de Heer. (23) Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen.

De kern van het Woord van God voor vandaag is dat het dienen van God een eer is en geen last, en niet een middel om te kunnen opscheppen. Wij doen dit alles omdat wij dankbaar zijn dat de Almachtige Schepper ons het vertrouwen geeft dit voor Hem te doen. Het is onze taak en roeping als dienaren van God, onze plicht als Zijn dienaren. Wij zijn dienaren en geen slaven. Wij kiezen ervoor om dienaren van Christus te worden. Een dienaar vraagt geen erkenning voor zijn werk. Onze voldoening komt van het werk te mogen uitvoeren.

De bereidwilligheid van een dienaar wordt zichtbaar in de voldoening die hij krijgt van het dienen, ook al krijgt hij er geen erkenning voor. Een dienaar dient zijn Meester omdat dat is wat hij wil. Als u begint te mopperen over dat wat u voor God moet doen, dan verwacht u misschien iets terug en is dat uw motivatie voor het dienen.

Mbah Maridjan was geen christen, maar zijn dienstbaarheid aan Sultan Hamengkubuwono was de dienstbaarheid van een ware dienaar. Zonder enig voorbehoud gaf hij zijn leven voor zijn meester. Laat ons ook met ons gehele hart onze levende God dienen, en het doen met blijdschap. Amen

Nogmaals, wat is uw loon voor het dienen van Christus? Uw loon is dat u het Evangelie mag verkondigen! Dat is een groot vertrouwen aan ons gegeven dat wij in ons dagelijks leven als het licht en zout der aarde, mogen uitvoeren. Amen.

Viewed 12363 times by 2610 viewers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *